A KÖRNYÉK

MIT KELL TUDNI OPATIJÁRÓL?

A KÖRNYÉK

Opatija (az egykori Abbázia) Magyarországhoz nagyon közel esik. Budapestről 5 óra.

Az opatijai riviéra és maga a város érdekessége, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia idején az arisztokraták, valamint a középosztályt képviselő ügyvédek, tanárok, orvosok és művészek; köztük világhírű írók, itt töltötték a teleiket, ennek köszönhetően nagyon sok osztrák és magyar villa, hotel található a tengerparton. Még Ferenc József császár is az opatijai Kvarner Hotelben töltötte a teleit.

Opatija természeti szépségei, strandjai, csodálatos növényvilága mellett figyelemreméltó az építészete is. Gyönyörű villák uralják a város látképét. Mindenkit rabul ejtenek, akik meglátogatják ezt a gyönyörű várost.

 

A környéken is rengeteg látnivaló van. Ha szerettek kirándulni ez a Ti helyetek. Hegyi turista ösvények, szebbnél – szebb kisvárosok, közeli borászatok várják a látogatókat. DE Velence is csak 180 kilométerre fekszik, akár át is lehet „ugrani” egy olasz feketére amit a Grande Canale partján fogyasztasz el, délután már ismét szállásunkon pihenhetsz.

Házunk mögött már az Ucka hegység húzódik rengeteg turista útvonallal. A bejárat előtt pedig maga a Setaliste Carmen Sylve ami a ház kijáratától jobbra az erdőben folytatódik.

 

Utcánk névadójáról is ejtünk néhány szót: – I. Károly román király felesége Wied Erzsébet irodalmi neve volt Carmen Sylve. A pár kedvenc sétáló útvonala volt egykor (nem csoda, hisz az elénk táruló látvány nem mindennapi), ma sétányként viseli a hölgy nevét.

 

Bevásárlás

Opatijában és Rijekában rengeteg kis bolt és nagyáruház található.

Van Spar, Interspar, LIDL, Aldi.  Konzum, Plodine és rengeteg más jellegű bolt. A házhoz legközelebb autóval az első keresztúton balra fordulva kb. 1 kilométerre egy hatalmas Spar áruház található ingyenes parkolóval, ahol minden kapható. A sorompónál kapunk parkolójegyet, amit a pénztárosnak kell odaadni, ő teszi ingyenessé a kijutást.

Lejutásnál jobbra fordulva több kisebb bolt, de Lovran határában egy hatalmas bevásárló központ van, szintén mindennel, ami kellhet egy nyaralásra.

Központ

A háztól 3 lépcsősor megy le a központba. Érdemes mindhármat kipróbálni, mert hangulatos és különleges látványt nyújtanak. Balra az erdőben úgy 50 méterre vezet egy, ami pontosan a fedett piachoz vezet. Lefelé az út 14-15 perc. Vissza 12 perc. Friss dolgokat, halakat, házi csevapot, zöldségeket, gyümölcsöket itt lehetséges beszerezni. Jobbra van 2 lépcsősor. A Google térképen megtalálhatók. Az egyik a kikötőhöz visz, a másik az Angiolina botanikus parkhoz és a mögötte lévő strandhoz. Azért javasoljuk a gyalogos utat, mert szép és a parton nehéz parkolót találni. Általában 10 Kuna egy óra (560 Ft). Csak a kék csíkkal festett jelet használják, mert a sárgán csak 15 percet lehet megállni. Keményen büntetnek, ha nincs parkolójegy. Egy 6 órás strandolás esetén 6 x 10 Kuna = 3.000 Ft parkolási díj. Ellenben a parttól a taxi a házhoz kb. 50 Kunáért, azaz kb. 2.800 Ft-ért hoz fel.

Strandok

Opatija méltán híres strandjai sokszínűségéről. Az apartmanhoz legközelebb a központi szabadstrand van. Ez egy betonos terület védett, hullámmentes mesterségesen kialakított öblökkel.
Sokan – akik Horvátországba látogatnak – a homokos gyermekbarát strandokat keresik. Gyermekbarát strandok Opatijában is vannak, sekély vízzel, de ezeknek csak a víz alatti része homokos, a partja aprókavicsos, kialakított homokozókkal.”Ilyen például a térképünkön is jelölt Plaza Tomasevac. Ajánljuk még a Lido Beach-et, a Slatina Beach-et és a sok – sok kis eldugott öblöcskét a Lungomare sétány mentén. Kissé távolabb, a 4K apartmantól olyan 1 kilométerre még jóval Icici előtt található sekély kutyás strand. Autóval érdemes felkeresni Icici, Lovran, Medveja, valamint Moscenicka Draga strandjait is, hiszen egy egyhetes nyaralásba beleférnek. Mindegyik közelében van zárt őrzött parkoló, ahol kb. napi 60 Kunáért lehet ott hagyni az autót. (olcsóbb, mint az útszéliek.)

hol van a szálláshely?

Horvátország, Opatija

Setaliste Carmen Sylve 28. B 21.

Kattints a gombra és segítünk könnyebben idetalálni!

Kérlek, vedd figyelembe, hogy a Google térképen az utcakép elavult,  körülbelül 10 évvel ezelőtti. A bokros-fás helyen ma már csodálatos társasházak, tiszta rendezett utcakép látható.

Translate »